Pyszne latte lub cappuccino – jaki spieniacz do mleka wybrać?

Nie każdy ma możliwość posiadania w swoim domu ciśnieniowego ekspresu do kawy, w którym może przygotować swój ulubiony napar, który smakuje jak ten z najlepszych kawiarni. Czy zatem trzeba rezygnować z pysznej kawy albo codziennie wybierać się do lokalu, żeby napić się pysznej, aromatycznej kawy? Oczywiście, że nie! Wystarczy zapoznać się z przepisami na pyszną kawę i nabyć odpowiednie akcesoria, które wspomogą jej przygotowanie. Poniżej omówimy jeden z nich.

Co warto wiedzieć o spieniaczu do mleka?

Dobrej jakości spieniacz do mleka jest narzędziem, które przydaje się nie tylko w domach, ale również w restauracjach i kawiarniach, które wyposażone zostały w ekspresy do kawy bez tego akcesorium. Dzięki nim pracujące tam osoby są w stanie przygotować przepyszny napar, którego zapach i smak zapamiętuje się na długo. Jednak nie tylko w kawiarni można napić się dobrej kawy. Mając odpowiedni spieniacz do mleka, można ją przygotować w zaciszu domowym.

A jeśli o wspomniany wyżej przyrząd chodzi – na rynku istnieje kilka rodzajów, dzięki czemu można dopasować go pod względem funkcjonalności i ceny. Bez względu na to, czy wybierze się spieniacz automatyczny, czy ręczny, zasada działania jest taka sama – pod wpływem pracy, napowietrzane są cząsteczki mleka, z których tworzy się piana. Warto mieć na uwadze, że można spieniać zarówno mleko zimne, jak i ciepłe, niemniej jednak to drugie spieni się szybciej.

Choć zasada działania jest podobna, wyróżnia się kilka rodzajów urządzeń. Należą do nich:

  • spieniacz ręczny – jest to najtańsze i najprostsze w użytkowaniu urządzenie. Zazwyczaj posiada plastikową obudowę, która zakończona jest metalową sprężynką. Właśnie ta końcowa część odpowiada za spienianie mleka. Sprzęt zazwyczaj zasilany jest bateriami.
  • spieniacz elektryczny – jest najbardziej zaawansowanym technologicznie sprzętem. Często wykorzystuje się go w restauracjach. Jest to najlepsza, choć najdroższa obecnie opcja spieniania mleka. Może być zasilany na baterie lub podłączany do prądu.
  • spieniacz tłokowy – można powiedzieć, że jest to ręczne urządzenie do ubijania mleka. Wyposażone bowiem w tłok, którym trzeba poruszać, sprawia, że mleko się napowietrza. Tutaj nie potrzeba żadnych baterii, czy prądu. Różnica pomiędzy ręcznym spieniaczem a tłokowym polega na tym, że ten drugi posiada własne naczynie, z którego można przelać mleko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *