Kucharz też człowiek – jaką odzież zamówić dla pracownika?

Choć kucharz kojarzony jest głównie z wysoką czapką i fartuchem, w praktyce okazuje się, że odzież kucharska to nie tylko te dwa elementy. Aby pracownik czuł się komfortowo, a także spełniał wszelkie wymogi, musi być wyposażony także w odpowiednie spodnie kucharskie, bluzę oraz bezpieczne dla zdrowia buty. W kuchni bowiem mogą dziać się różne rzeczy, dlatego trzeba pamiętać o tym, aby odzież gastronomiczna była nie tylko wygodna, ale przede wszystkim zgodna z wymogami przepisów BHP. Na co zatem zwrócić uwagę?

Ubranie kucharza musi być porządne

Chyba każdy przyzna rację, że niechlujnie ubrany kucharz, który przygotowuje posiłki dla gości, nie jest najlepszą renomą restauracji. Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien o tym pamiętać. Ubiór pracowników, szczególnie tych, którzy wykonują swoje obowiązki na kuchni, powinien spełniać określone wymogi higieniczne i BHP, aby zarówno właściciel, jak i klienci restauracji mieli pewność, że dania zostały nie tylko odpowiednio przyrządzone, ale również zabezpieczone przed ewentualnymi zanieczyszczeniami. Jak zatem widać, każdy kucharz musi mieć odpowiednią bluzę, fartuch, buty, a nawet spodnie.

Jakie cechy powinna posiadać odzież gastronomiczna? Mając na uwadze fakt, że kucharz ma do czynienia z rozmaitymi substancjami, jego ubiór powinien być odporny na tłuste i trudne do usunięcia plamy. Jeśli takie pojawią się na odzieży, ta powinna umożliwić szybkie pozbycie się ich. Warto na to zwrócić uwagę podczas wyboru odzieży, ponieważ jej warstwa wierzchnia powinna być wyprodukowana z materiałów plamoodpornych, które zapobiegają przenikaniu w głąb tłuszczu i innych plam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *