Cechy dobrej odzieży gastronomicznej – na co zwrócić uwagę?

Odzież kucharska rządzi się swoimi prawami. Właściciele restauracji, bez względu na to, czy dopiero rozpoczynają swoja przygodę z gastronomią, czy jednak trwają w niej już wiele lat, powinni zdawać sobie sprawę, że okrycie wierzchnie, jakie dają swoim kucharzom, musi być najwyższej jakości. Tylko wtedy mogą mieć pewność, że dania, które wychodzą z kuchni nie posiadają zanieczyszczeń. Co więcej, kucharz, który czasami wychodzi na salę do gości, nie może wyglądać niechlujnie. Jakim zatem cechami powinny odznaczać się kucharskie uniformy?

Ubiór kucharza to nie tylko fartuch i czapka

Kucharz kojarzy się wielu osobom z panem w białym fartuchu i z wysoką czapką na głowie. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że nie jest to kompletny strój, jaki trzeba zapewnić pracownikowi. Ważne elementy, które często są pomijane to bluzy, spodnie dla kucharzy oraz odpowiednie obuwie. Wybierając wspomniane produkty, należy mieć na uwadze, aby były one zgodne z przepisami BHP oraz higieniczne.

Dobrze, jeśli wykonane są z materiałów plamoodpornych, dzięki którym usunięcie tłuszczu lub innego zabrudzenia nie będzie żadnym problemem. Warto również pamiętać o tym, aby zawsze wybierać odzież w kolorze białym lub czarnym. Wówczas będzie wyglądała nie tylko niezwykle elegancko, ale przede wszystkim schludnie i czysto, czyli tak, jak powinna kojarzyć się restauracyjna kuchnia. Co więcej, materiał, z którego zostanie wykonana odzież gastronomiczna, musi przepuszczać powietrze, dzięki czemu skóra użytkownika będzie mogła oddychać, a ten nie będzie się pocił.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *